Pierniczki na świątecznym stole

Fotografia kulinarna - od czego zacząć?

Wszystko zaczyna się niewinnie, od jednego kadru. Zdjęcie potrawy w restauracji lub udana fotka własnego dania mogą zainspirować do zgłębiania nowej pasji. Fotografia kulinarna to fascynujące hobby, szczególnie w kontekście nadchodzących świąt! Dowiedz się, jak utrwalać w kadrach zdjęcia jedzenia, które za chwilę znajdzie się na wigilijnym stole.

Gorąca czekolada z piankami


Poznaj możliwości swojego urządzenia


Wszystko, czego aktualnie potrzebujesz do fotografowania, to aparat lub telefon. Może to być lustrzanka, model kompaktowy lub smartfon wyposażony w podstawowe parametry. Zanim przystąpisz do wcielania się w rolę artysty, dokładnie poznaj możliwości swojego sprzętu. Nawet najprostszy model może mieć funkcje, o których wcześniej nie było Ci wiadomo. To będzie podstawą do rewelacyjnych zdjęć.

Pierniczki w kształcie renifera


Akcesoria do fotografii


Nie obawiaj się, nie namawiamy Cię do zakupu żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz wykonywać zdjęcia żywności, musisz wyposażyć się w podstawowe akcesoria. Większość z pewnością masz w domu – są to stylowe naczynia, sztućce, ciekawe tła (drewniany stół, kuchenny blat, a nawet zwykły brystol w jednolitym kolorze) oraz blenda odbijająca światło (no dobra, w to warto zainwestować).

Świąteczne nakrycie stołu


Fotografia kulinarna – poznaj podstawy


Kiedy w Twoim domu roznosi się już zapach pierniczków i czerwonego barszczu, może być zbyt późno na zgłębianie fachowej literatury fotograficznej (chyba że cechuje Cię wyjątkowa determinacja – wówczas polecamy Ci książkę Nicole S. Young Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła, a także Ujęcia ze smakiem autorstwa Helene Dujardin). Wiedzę w pigułce przyswoisz, przeglądając zasoby sieci. Poznaj zasadę trójpodziału i kompozycji, dowiedz się, czym są zdjęcia flat lay, co to jest ogniskowa i poczytaj o kwestiach związanych z oświetleniem kadru. Po opanowaniu tej wiedzy możesz przystąpić do swoich pierwszych ujęć.

Przy świątecznym stole


Jak fotografować jedzenie?


Świąteczny makowiec, pierogi czy uszka w barszczu – potrawy wigilijne są pełne kolorów! Praktyczna część Twojej pasji będzie długą drogą do perfekcji. Próbuj kadrować potrawy z różnych perspektyw, sprawdź też, czy lepiej prezentują się na talerzu, czy w swobodnej kompozycji. Z każdym kadrem będziesz nabywać doświadczenie, które przybliży Cię do wykształcenia własnego stylu. Może okazać się, że fotografowanie jedzenia to coś więcej niż tylko pasja, ale i sposób na życie.


Zdjęcia kulinarne – utrwalaj postępy


Przeglądanie zdjęć wykonanych przed laty będzie dla Ciebie cenną lekcją. Utrwalaj kadry na papierze, wywołując odbitki 15x21 lub w klasycznym formacie 10x15. Zobaczysz, jak ogromny postęp dzielą fotografie wykonane teraz i miesiąc temu! Jeśli kolejne kadry działają na Ciebie motywująco, oznacza to, że fotografia jedzenia to Twój kierunek. Działaj i dziel się dokonaniami w sieci, a poznasz na swojej drodze fascynujących ludzi, którzy udzielą wielu cennych rad. 

Pierniczki


 

Oceniło nas już 8347 osób. Otrzymaliśmy od nich: 4.8 pkt. na 5 możliwych. Dziękujemy za twoją ocenę.